Aan de zijlijn staan

Het betekent dat je ergens niet meer bij betrokken bent, niet mag meedoen, er letterlijk buiten staat.

Een term die komt uit de sport, want als je niet in het veld staat, kan je op het verloop van het spel geen invloed uitoefenen.

Wie de boodschap krijgt ernstig ziek te zijn, ingrijpende behandelingen moet ondergaan, weet als geen ander hoe hij of zij aan de zijlijn komt te staan. Je kunt niet meer mee en het werk leveren wat je deed. In je gezin moet je een stapje (of vele) terug doen.

Gelukkig is daar veelal alle begrip voor. Vaak met als gevolg dat dit begrip uitmondt in invullen wat je nog wel of niet zou kunnen in de beleving van de ander(en). De positie die je had op je werk of thuis wordt door anderen ingenomen. Er wordt niet meer op je gerekend. Duurt ‘het staan aan de zijlijn’ langer of gebeurt het vaker, dan verdwijn je meer naar de achtergrond, dan went men eraan. En als je ‘het veld’ even op wilt  om te proberen of iets je nog of al weer  lukt dan wordt je naar de zijlijn (terug)gedrukt. Misschien zo hard dat je gekwetst in het vervolg aan de zijlijn blijft staan.

Wie wel ‘het veld’ weer op is gegaan, en het gelukt is om zijn of haar taak na herstel op te pakken, is vaak maar al te bang weer aan de zijlijn te komen staan. Vermoeidheid of een beginnend griepje wordt het liefst genegeerd. Je moet er niet aan denken dat je opnieuw ‘buiten spel’ wordt gezet. Soms ben je wel voorzichtig geworden om teveel invloed op het spel uit te oefenen of de bal over te nemen. Je hebt al vaker ervaren dat je het niet waar kon maken wat je anders, voor je ziekzijn, gewoon deed.

Ook andere kennen je zwakte of dichten je misschien karaktertrekken toe die je niet kent. ‘Karaktertrekken’, jouw talenten vervormd door jouw beperkingen. Zij geven je minder ruimte want het spel moet wel gewonnen worden, de deadlines wel gehaald. Soms wordt je gevraagd om plaats te maken voor spelers waar wel op gerekend kan worden. En wordt jij gewisseld om vanaf de zijlijn het spel te volgen. Daar zit je dan weer, nu niet ziek, maar hersteld toe te kijken. Misschien minder krachtig, maar meer betrokken om het spel ook mee te mogen spelen.

Daar waar nieuwe spelers werden geselecteerd, ben je misschien zo eerlijk geweest om te zeggen waarin jij beperkt bent. Dat wordt gewaardeerd en beloond door de meeste nieuwe werkgevers met een vriendelijk bedankje en je wordt succes toegewenst bij de volgende sollicitaties. Jij mag aan de zijlijn toezien hoe anderen die nog wel op hun kracht menen te kunnen vertrouwen het spel spelen.

Wie zo aan de zijlijn is komen te staan of bang is te worden gezet, wanhoop niet! Er is er Één die alles ziet. Die van ieders hand verantwoording zal eisen. Van spelers, van degene die aan de zijlijn staan en van wie spelers selecteert. Zijn criteria van een ‘goed spel’ en de beloning van wie wint is heel anders. Niet naar loon, maar naar genade. Jezus spreekt van wie zijn talenten, ook met beperking, gebruikt: “Wel, gij goede en getrouwe dienstknecht! over weinig zijt gij getrouw geweest; over veel zal ik u zetten; ga in, in de vreugde uws heeren.” Zijn Koninkrijk komt!

Henk-Jan Koetsier

0 reacties op "Aan de zijlijn staan":

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *