Hoe is het met papa?

Denk je dat papa nu gaat sterven vroeg Maria van vijf, toen mijn man na zijn kuur weer zo vreselijk ziek op bed lag.
Eens in de twee weken was de donderdag een loodzware dag. Voor mijn man, die de kuur toegediend kreeg. Voor mij als echtgenote, maar ook voor de kinderen. Wat er door hen heen gaat is misschien niet eens helemaal zichtbaar. Maar dat hun wereld wankelt, daar kunnen we niet om heen. Al bleef ik als moeder helpen op school. Al vierde ik gezellig de kinderfeestjes. Hun vader is ziek, dat verandert niet.

Als we op donderdag aan het eind van de middag thuis kwamen deed onze oudste de voordeur open. Ze zorgde er voor dat alles zo stond dat mijn man zo naar boven kon lopen. Het schone bed had ik klaar gezet, de emmer er naast.

Onafgesproken maakten we allemaal zo min mogelijk geluid. Praten werd fluisteren, deuren werden voorzichtig dicht gedaan, van lachen was die avond geen sprake. Tijdens onze simpele avondmaaltijd was mijn oor gericht op de babyfoon. Kwam er een vreemd geluid uit, dan trok ik de stekker er uit en snelde naar boven. De emmer stond er niet voor niets. Of papa gaat sterven? Dat weten we niet. Hij is nu zo ziek omdat hij net chemo heeft gekregen. We bidden of de Heere hem beter wil maken.

Wat fijn dat een kind naast het gezin ook zijn eigen leventje op school heeft. Jufs die er vanaf weten, dat geeft een kind rust. Heerlijk spelen en leren in groep 2. Even geen zorgen, gewoon lekker kind zijn. Maar bij thuiskomst toch gelijk de vraag: hoe is het met papa?

De tijd ging door. De behandelingen werden gezegend. Mijn man was genezen. De eerste maanden was hij altijd thuis. Hij kon niet veel meer. De kinderen wisten inmiddels niet beter; als ze thuis kwamen was papa er. Langzaam werd het werken weer opgebouwd. Tot op een dag hun vader ook ’s middags aan het werk was.

De voor meeste gezinnen misschien vreemde vraag werd gesteld: is papa niet thuis? Nee papa is aan het werk. De Heere heeft hem beter gemaakt.

Ingrid van den Ende-Kersten

0 reacties op "Hoe is het met papa?":

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *