Wereldkankerdag 2013

In het kader van Wereldkankerdag wordt een avond georganiseerd waar twee lezingen worden gegeven over vormen van kanker, die veel voorkomen. Samen met Jan, mijn man, ga ik erheen.

Dr. Gerritsen van het IJssellandziekenhuis houdt een inleiding over de gevolgen van veelvuldig en langdurig zonnen en wat decennia later de gevolgen kunnen zijn.

De beelden, die hij laat zien, zijn indrukwekkend en je vraagt je af, hoe het komt dat zovelen nog steeds liggen te zonnen en onder de zonnebank durven. Hij waarschuwt en geeft advies over het gebruik van afdoende zonnebrand.

De 2e lezing gaat over darmkanker. Jan, mijn echtgenoot, werd in 2008 geopereerd en op dit moment zijn er weer onderzoeken ingepland, want er komen steeds weer klachten, die op een herhaling zouden kunnen wijzen. Ook deze vorm komt heel veel voor, met alle nare gevolgen van dien. Jan herkent heel veel en is ook wel iets gerustgesteld, omdat er zoveel mogelijkheden van behandeling zijn.

In de pauze ontmoeten we bekenden, die ook in behandeling zijn en hun verhaal kwijt willen. Het kunnen delen en het begrip van lotgenoten maakt dat je voor iemand, iemand bent.

De vele standhouders brengen hun produkten onder de aandacht en dat zijn er nogal wat. Steeds weer ben ik verbaast hoeveel er mogelijk is en waar je ook nog aan kunt denken.

De soorten steunkousen (ik heb een armkous i.v.m. lymfvocht), het materiaal, de protheses, die steeds lichter gemaakt worden; iets waar je aan moet denken de volgende keer.

Al met al een leerzame avond, waar we een indruk kregen wat er allemaal door de ketenzorg voor kanker wordt gedaan in onze regio. Een goede informatieve avond die qua inhoud aanvullend is op de rijke contactdagen van Winstuitverlies in Woerden.

Een impressie van ons bezoek aan een mini symposium op Wereldkankerdag 2013.

Teuna Verburg

0 reacties op "Wereldkankerdag 2013":

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *