“Wenen om het verloren ik”

‘U heeft kanker’ heeft als gevolg een rouwproces van wat geweest is naar hetgeen worden zal. Het geeft een ‘identiteitsverandering’.

Het boek is in de eerste plaats geschreven en bedoeld voor hen die verlies te verwerken hebben van een dierbaar persoon, de nabestaanden. Dit boek beschrijft hoe de rouwverwerking verloopt. Zelf heb ik toch ook veel herkenning in dit boek gevonden in de verliesverwerking van de gevolgen van de behandelingen voor kanker. Nabestaande, maar ook zij die kanker hebben of hersteld zijn van kanker maken ook een ‘identiteitsverandering’ door. Het wordt nooit meer zoals voor de boodschap ‘U heeft kanker’.

Ook de reactie van de omgeving, familie, het contact met hulpverleners, het pastoraat etc. zal naar ik verwacht veel herkenning oproepen bij zieke en herstelde kankerpatienten als hulpverleners.

Wel zal hetgeen geschreven wordt over zogenaamd ‘verrijzenisgeloof’ met onderscheid gelezen moeten worden. Jezus Christus is geen martelaar, maar de opgestane Levensvorst. Dat is geen ‘gedachte’, maar een Waarheid voor hen die geloven. Of zoals Paulus het zegt in 1 Thessalonicensen 4: “Want indien wij geloven, dat Jezus gestorven is en opgestaan, alzo zal ook God degenen, die ontslapen zijn in Jezus, weder brengen met Hem,” En op zoveel andere plaatsen in Gods Woord.

Arthur Polspoel is als universitair docent en supervisor verbonden aan de Theologische Faculteit Tilburg. Hij heeft veel ervaring opgedaan in de begeleiding van nabestaanden.

ISBN 90-806883-9-8

0 reacties op "“Wenen om het verloren ik”":

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *